Hvor lang skal en podcast være?

Hvad er den rette varighed for en podcast? Hvor lang skal en episode være? Skal den være sæsonopbygget eller skal den være kontinuerlig? 

Det er nogle af de første spørgsmål, man stiller sig selv, når man tænker på at lave en podcast.

Her er vores forsøg på et svar:

Den videnskabelige metode

Vi lytter oftest til podcasts, mens vi laver noget andet. Podcast er nemlig det man kan kalde et multitaskingmedie – hvilket vil sige, at du kan lytte til podcasts mens du lægger tøj sammen, kører på arbejde eller handler ind. Med andre ord så bruger vi ofte podcasts til at fylde den tid, vi bruger på ærinder, pendling eller husholdning. 

Så man kan overveje at tilpasse længden på sin podcast, til længden på nogle af de hverdagsaktiviteter, som vi tit fylder ud, med en podcast. 

 

For eksempel er den gennemsnitlige pendlertid i USA 26 minutter – lad os antage, at nogenlunde det samme gør sig gældende i Danmark. 

Er din podcast længere end den gennemsnitlige pendlertid, kan du forvente, at det bliver bliver mindre tilfredsstillende for dem, der lytter til podcasts, mens de pendler. Men siden vi går ud fra et gennemsnit, så betyder det jo, at nogles pendlertid er længere, mens andres er kortere. 

 

Så her kan det kan være nyttigt, at se på hvad dataen kan fortælle os om den optimale varighed for en podcast. 

Her ser vi, at den samlede gennemsnitlige længde af podcast er 43 minutter; hvoraf den gennemsnitlige længde af podcast der omhandler f.eks videospil, er det dobbelte! Men de her 43 minutter omfatter altså alle podcasts, uanset om de er populære eller ej.

 

Så her kan man spørge sig selv, hvor lang er en populær podcast så? Jamen, den gennemsnitlige længde af en podcast fra top 100-listen (i oktober 2018) er 53 minutter.

 

Men det kommer, igen, an på hvordan man ser på det. Det viser sig nemlig, at selvom folk udmærket kender til podcasts, så er den overvejende opfattelse, hos amerikanere at “Podcasts er for lange”. Dette blev fundet i en undersøgelse foretaget i 2018 af Edison Research, der spurgte 1.000 amerikanere om, hvorfor de ikke lytter til podcast, selvom de er bekendt med mediet.

 

Den kreative metode

Overvej disse spørgsmål:

Jeg skal mødes med en ven om lidt og så tænkte jeg på, om jeg skulle tale med ham i 17 minutter, eller om 22 minutter er en mere passende længde for samtalen. Kan du fortælle mig, hvad du ville anbefale?

Jeg går og overvejer at lave en spillefilm. Jeg tror den skal vare 97 minutter, men den kan også være den skal vare 102 minutter. Hvad synes du er bedst?

Jeg skal slå græs om lidt. Skal det have 13 minutter, eller bare i 11? Hvordan slår jeg det bedst? Jeg ser frem til at høre dit svar.

 

De her spørgsmål er naturligvis latterlige, men det svarer for nogle til at spørge “hvor lang skal min podcast være?”. En podcasts formål er enten at fortælle en historie eller formidle en ide. Modsat radio og tv, så skal de ikke have en bestemt varighed for at passe ind i en sendeplan. 

 

Den egoistiske metode

Nogle podcastere undlader at redigere deres podcast. De trykker simpelthen bare optag og stop – og så udgiver de resultatet. De mener at det bidrager til podcastens autencitet, mens andre mener at redigering ikke er tiden værd. Ran Levi, og mange andre, mener, at de tager fejl.

 

Helen Zaltzman siger”Alt har godt af en smule redigering”

 

Roman Mars siger”Hvis du har 100.000 lyttere, og du redigerer et ubrugeligt minut ud, sparer du 100.000 spildte minutter. Så er du praktisk talt en helt.”

 

Mange af verdens mest populære podcastere vil fortælle dig, at redigering tager meget længere tid end selve optagelsen. Det er sjovt at optage, redigering kan være kedeligt og ensformigt; men det er vigtigt, siger de, fordi job nummer et som podcastvært er at underholde lytterene. Hvis du ikke gør det, vil de stoppe med at lytte.

Redigering er lige så vigtig som at finde de rigtige gæster eller det rigtige indhold, siger de.

 

Så: hvor langt skal mit podcast være?

Så langt det skal være, men ikke et minut længere.

Rediger, finpuds, og respektér dine lytteres tid. Lad hvert minut tælle.

Hvis det tager 25 minutter at fortælle en fantastisk historie, med al fyldet taget fra og visheden om, at hvert minut tæller – så er 25 minutter den rigtige varighed for den historie. Men hvis det tager tre timer, så er det også fint – så længe hvert eneste minut tæller. Hvis ikke, så klip i det det, og bliv ved med at redigere det indtil det er så koncist som det kan blive.

 Hvilket nok et lidt mere kompliceret svar, end I forventede.

Denne artikel er udarbejdet med inspiration fra en artikel fra Podnews.

Overvejer I at bruge podcast som en del af jeres content?

"Vi havde besøg af Anders & Karoline fra hearHEAR, som fortalte, hvordan vi kunne bruge podcast og lyd som en del af vores kommunikationsflow - både internt og eksternt. Det var et godt oplæg, der satte tanker i gang og på samme tid gav et godt indblik i, hvad man skal tage højde for, når man som organisation skal lave en branded podcast."
Sarah Lønstrup Lindegaard
Kommunikationskonsulent, Medico Industrien

hearHEAR

Lydens Hus
Gammel Kongevej 11-13, 4. sal
1610 København K
DK
Tel.: +45 42 95 20 35
CVR: 33 22 63 22
Email: anders@hearhear.nu