Spring til indhold

Sådan bruger du logging i din podcastproduktion

  Hvordan bruges logging i podcastproduktion

  Sådan bruger du logging i din podcast produktion​

  Sådan bruges logging i din podcast produktion

  Hos hearHEAR har Jessica Abels tegneseriebog “Out On The Wire” nærmest samme status som biblen. Abel beskriver med billeder og et levende narrativ, hvordan en podcast kommer til verden. Fra helt lavpraktiske processer til hvordan man finder den “gode” historie

  I dag vil vi nørde ned i det, man i radiosprog kalder at logge. Et vigtigt redskab, som mange af os podcastproducere flittigt benytter. 

  En logline kan lede tankerne hen på logging. De to ord lyder meget ens, men er i virkeligheden to helt forskellige værktøjer som du kan benytte i din produktion og pomovering af din podcast.

  Du kan lære mere om logline (s) og hvordan du bruger det her.

   

  Hvad er logging, og hvordan gør jeg?

  Logging går ud på at skabe overblik over det råbånd, man har taget med hjem fra et interview. Man kan hurtigt fare vild i sit materiale, hvis man går direkte til redigeringsfasen. Derfor er det at logge en stor hjælp, så du ikke ender med at sidde med en masse råmateriale, der ikke er til at finde hoved eller hale i. 

   

  Hvordan skaber man overblik over sin logging

  Du starter simpelthen bare råbåndet og skriver et eller to stikord til hver sætning og den tilhørende tidskode – alt sammen uden at pause båndet. Det færdige produkt, man får ud af sin log, kan defineres som en form for kortlægning over, hvad båndet indeholder. Med andre ord er loggen dit overblik. Loggen er derfor yderst brugbar i redigeringsfasen, da den hjælper dig med at træffe svære beslutninger om, hvad der skal klippes væk, og hvad der skal være en del af narrativet. En god idé er at markere sine yndlingssteder, da en log kan ende med at blive lang. Når man har fundet sine yndlingssteder, så samler man dem på et blankt stykke papir, som man så skaber et outline ud fra. Man kan også logge, imens man udfører interviewet. 

  Du får lige et lille eksempel på, hvordan logging kan se ud. Vi er lige nu i gang med at producere en podcast for Autismeforeningen, og følgende er fra et interview, vi har lavet i forbindelse med den:

  • 63:50 han smadrede ting og var meget vred. Kæmpe nedsmeltning efter et helt liv, hvor han havde holdt det tilbage.
  • 64:20 kravafvisende adfærd. Kunne ingenting.
  • 65:10 han kunne ikke engang hælde havregryn op i en skål.
  • 65:50 de fandt ud af, at han kunne gå ned i Røde Kors og få et måltid til 20 kr. 
   

  Og nå ja: Lyt med til den rørende, medrivende lytteroplevelse på din podcastapp.

  Hvad kan jeg ellers bruge logging til?

  Logging er en hurtig og effektiv metode til at skrive et manuskript, hvilket er essentielt i forhold til at kunne sammensætte et plot. Et andet, mere tidskrævende, redskab, man også kan benytte til at skabe overblik, er transskribering. Det er betegnelsen for en proces, hvor man skriver alle ord og sætninger fra et interview ned på papir. Det er især en god idé at transskribere, hvis man producerer en podcast, hvor det, som fortællingens karakterer konkret siger, er vigtigt for selve redigeringsfasen. Hvis man for eksempel skal sammensætte flere personers fortællinger og undgå, at de siger det samme. Her kan det godt betale sig at bruge transskribering frem for logging. 

  Denne artikel er udgivet med inspiration fra “Out On The Wire” af Jessica Abel”

   

  Hvis du har brug for sparring eller anden hjælp til din interne podcast, er du altid velkommen til at give hearHEAR – Podcast Production et kald på 42952035. Eller på mail anders@hearhear.nu – eller ved at udfylde formularen herunder. 

   
   

  hearHEAR 

  Lydens Hus
  Gammel Kongevej 11-13, 4. sal
  1610 København K
  DK
  Tel.: +45 42 95 20 35
  CVR: 33 22 63 22
  Email: anders@hearhear.nu