Spring til indhold

Kunsten At Interviewe

  Kunsten at interviewe - Det perfekte interview

  Du står der med mikrofonen i hånden. Klar til at møde verden; til at møde mennesker. Og om lidt stikker du mikrofonen op i en anden persons ansigt, og det er hér, interviewet for alvor starter.


  En af podcastmediets store styrker er evnen til at skabe værdifulde relationer. Med en podcast kan du ikke kun skabe en enormt værdifuld relation til din målgruppe. Du kan også udvide dit netværk med stærke relationer i branchen. Find ud af hvordan i denne artikel.

  Kunsten at interviewe – hvordan gør man?

  Men hvordan gør man det egentlig lige? Altså afholder det gode interview. 

  Det er naturligvis et resultat af grundig forberedelse, god spørgeteknik, men også tilstedeværelse. Du skal turde være til stede og turde lade samtalen bevæge sig andre steder hen, end du måske først havde tænkt.

   

  Den bedste guide til det perfekte interview findes måske ikke. Men vi vil nu alligevel  give dig et par gode råd med på vejen. 

   
  Forberedelsen

  Du har først og fremmest brug for en struktur. Nogle få lykkedes med fuldkomment spontane interviews, men de fleste vil nok være glade for at have forberedt sig. Du kan arbejde med struktur på forskellige måder. Det er nok noget, der mest af alt skal tilpasses dit temperament. Men én ting, der nok gælder for de fleste: jo mere du sætter dig ind i tingene, jo bedre spørgsmål stiller du.

  Tænk over, hvilken type interview du skal i gang med. De spørgsmål, du stiller, skal gerne læne sig op ad den type historie, du ønsker at fortælle. Forbered nogle fokuserede spørgsmål – eller blot temaer. Prøv at mærke efter og find ud af, hvad der fungerer bedst for dig. 

  Hvis du er typen, der har svært ved at løsrive dig fra papiret, er det nok bedst ikke at skrive alt for meget ned. Det er lidt træls at snakke med en, der sidder med næsen i noget andet. Og så kan det blive svært at bevæge sig ud af tangenter, hvis man følger en striks spørgeramme. 

   

  Før du starter dit interview er det vigtigt, at du sørger for at forberede din kilde. Det er vigtigt at skabe et trygt interviewrum. Fortæl dem, at du nok skal sørge for, at det kommer til at lyde godt. Og at lyd jo kan klippes, så de skal ikke være bange for at vrøvle eller tage noget om.

  Gennemgå sammen, hvad I skal tale om, og hvordan interviewet vil forløbe. Sig, de gerne må sige til, hvis noget er svært at svare på, eller hvis de bliver i tvivl om noget. Forbered dem også gerne på, hvad din rolle er under interviewet – skal du være en aktiv del af podcasten, eller skal du slet ikke medvirke? Jo mere, du kan preppe din interviewperson, jo tryggere bliver de. Og tryghed er oftest rammen for det gode podcastinterview.

   

  Spørgeteknik

  Som jeg skrev før, så er forberedelsen af din interviewperson alfa omega, hvis du skal skabe trygge rammer for interviewet. Som en del af det, er det en god ide at sætte dem ind i din spørgeteknik.

  Det kan du gøre ved at fortælle dem, at du måske kommer til at spørge om det samme spørgsmål flere gange, men det kun er for at få så mange nuancer af deres svar som muligt. Det kan også være, at du beder dem om at omformulere, det de lige har fortalt, så det lyder bedre i podcasten. 

  I forlængelse af det, er det altid en fordel at sætte interviewpersonen ind i, hvordan de kan fortælle, så det lyder bedst i en podcast. Det er ikke alle, der er vant til at sidde foran en mikrofon, så det er faktisk rigtig rart at få at vide. Du kan for eksemepel bede dem om at fortælle i anekdoter, tale i nutid eller starte sætninger med “jeg”, da det skaber en aktiv lytteoplevelse. 

  Det er også et godt greb at instruere interviewpersonen til at gentage en del af dit spørgsmål i deres svar. Giv gerne personen et eksempel på, hvordan det kan gøres, da det kan føles underligt, hvis man ikke er vant til det.

   

  Et eksempel kan se således ud:

  Spørgsmål: “Hvad følte du, da du oplevede nordlys, for første gang?”

  Svar: “Da jeg oplevede nordlys, før første gang, så følte jeg….”

   

  Hvis du spørger om det samme, men interviewpersonen svarer “Det føles uvirkeligt”, så kræver “det” en forklaring, medmindre man som interviewer er en aktiv del af podcasten. Her kan en speak selvfølgelig også træde ind og bidrage til fortællingens flow.

   

  Det skaber ofte en mere intim lytteoplevelse, hvis man som interviewer ikke er en del af podcasten. Udover det, så øv dig i at nikke i stedet for at sige “ja”, så din stemme ikke kommer med på optagelserne. 

   

  Alt dette kommer selvfølgelig helt an på, hvilken format din podcast har. Fylder du selv meget som vært, skal det selvfølgelig mere have karakter af en naturlig samtale.

   

  Spørgsmålene – hvem, hvor, hvordan?

   

  Start ikke ud med de sværeste spørgsmål. Det er altid en god idé lige at tale både interviewpersonen, men også dig selv varm. Stil dem nogle spørgsmål, som er lette at svare på – for eksempel hvad deres ynglingstid på året er, eller hvem deres bedste ven i folkeskolen var. De her spørgsmål behøver ikke at blive en del af podcasten, men kan sagtens ende med at fungere godt som en lille åbner, hvis der kommer en finurlig anekdote, der kan give lytteren et smil på læben. 

   

  Når du så går i gang….

   

  Stil åbne, men fokuserede spørgsmål. Giv din interviewperson plads til at svare i ro og mag. Det med at afbryde er kun noget, der er nødvendigt, hvis samtalen kommer helt væk fra emnet. Og selv der kan der måske komme noget nyt, interessant og uventet frem? Det vigtigste er at du er åben og nærværende, så du er i stand til at få øje på interessante detaljer. 

   

  Podcastmediet er i den grad et visuelt medie. Din opgave er at sætte billeder i dine lytteres hoveder og vække historier til live gennem høretelefonerne. Det skal du tænke over, når du interviewer. Derfor kan det også være en god ide at bede interviewpersonen om at bruge billedsprog og beskrive det sted, de var, da deres fortælling fandt sted. 

   

  Men vigtigst af alt er; fleksibilitet! Det er fint med en spørgeguide, men forsøg at være så meget til stede i interviewet som muligt. Lyt og spørg ind til det de siger, det er ofte de ting, du ikke havde regnet med, som bliver den bedste og mest personlige del af interviewet.

   

  SÅ! Det, du skal tage med dig, er:


  Det er vigtigt for kunsten at interviewe at skabe en fleksibel struktur for dit interview. Det er altid godt at have noget at gå ud fra, men husk at være til stede i interviewet og lad være med at holde dig for meget til din plan. Ellers misser du måske en mulighed for at komme dybere ned i noget, du ikke havde kendskab til. Skab trygge rammer for din kilde ved at forberede dem på interviewets forløb, din spørgeteknik, og hvordan de kan fortælle dynamisk på lyd. Når du så har landet det gode interview, kan det være en kæmpe hjælp at lære, hvordan du kan logge indholdet, så din klippeproces bliver meget nemmere.

  Og nu kan du kunsten at interviewe.

  ————

  Denne guide er skrevet på baggrund af egne erfaringer, men er også inspireret af to skønne bøger om podcasting. Den første er Jessica Abels “Out on the Wire” og den anden er Dorte Palle og Tor Arnbjørns “Podcastbogen”. Begge er stærkt anbefalelsesværdige.