Spring til indhold

Promover din podcast – Hvordan gør du?

  Hvad er podcast promovering?

  Podcast-mediet har fået vokseværk. Der bliver produceret flere og flere podcast i det danske medielandskab hvert år. Derfor er det også ekstra vigtigt at overveje, hvordan du vil markedsføre din podcast. Kort fortalt dækker markedsføring over, hvordan du skaber ”reklame” for dit produkt. Selvom det måske lyder som den mindste del af din proces, så er det livsnødvendigt for din podcast at få en god start. Der er nemlig flere aspekter, du skal være opmærksom på, når du sender din podcast ud i lydverden: På hvilke kanaler vil du reklamere for din podcast? Hvad skal du gøre inden podcast-episoden bliver udgivet? Hvad er dit mål? Det er bare nogle af de spørgsmål, som er vigtige at stille sig selv inden udgivelsen. Vi har samlet de vigtigste steps i kronologisk rækkefølge, så du kan blive ordentligt klædt på til at markedsføre din podcast.

  De 6 steps:

  Hvad vil jeg med min promovering

  Imens produktionen af podcasten er i fuld gang, skal markedsføringsplanen også lægges. Det første du skal gøre, er at spørge dig selv, hvad du gerne vil opnå med din podcast. Er det at få lyttere? Fastholde lyttere? Eller måske begge dele? Når du har fundet frem til, hvad du vil opnå, er det vigtigt at overveje, hvem du laver podcasten til. Er den primære målgruppe kvinder over 50? Eller måske folkeskoleelever? Det er brugbar information, når du skal igennem de næste steps.

  Hvilke kanaler promoverer man på

  Okay. Nu når du kender dit mål for podcasten, og hvilken målgruppe din podcast henvender sig til, kan du overveje, hvilke kanaler du vil markedsføre din podcast på. Du skal med hver enkel podcast-episode reflektere over hvilken kommunikationskanal, den vil klare sig bedst på. Vi har samlet de platforme, hvorfra du kan markedsføre din podcast.

  • Influencers/medvirkendes kanal
  • Din egen kanal
  • Alle kanaler:

   

  Online kanler

  • SoMe (Instagram, Facebook, Linkedin, Tiktok, Pinterest, Twitter mm.)
  • Paid media (Google ads, sponsoreret indhold, banner annoncering mm.)
  • Hjemmeside
  • Email/nyhedsbrev

   

  Offline kanaler

  • Fysiske reklamer (flyers, klistermærker)
  • Artikler og aviser (annoncer)
  • Paid media
  • Billboard
  • Snailmail (postkort)

  Hvis det er en hel podcastserie, du skal markedsføre, over Facebook eller Instagram fx, kan det være en god idé at give podcastserien sin egen side. Her er det nemt for lytteren at følge med, og komme ind i podcastens-univers.

  Kontakt med medvirkende

  Det er altid en god idé, at tage de medvirkende i hånden hele vejen igennem processen. Det skaber tillid mellem producent og medvirkende, og kan også bruges i din markedsføringsstrategi.

  1. Send en ”tak-fordi-du-vil-være-med” mail til podcastens medvirkende dagen efter optagelse. Det er vigtigt at skrive, hvornår du kontakter personen igen fx ”Jeg kontakter dig igen, når vi kender dagen for udgivelse”.
  2. Den opfølgende mail indeholder tidspunkt for podcastens udgivelse, og sendes typisk et par dage inden udgivelse. Nu har du mulighed for at instruere din medvirkende i, hvad hun/han skal dele på den kanal/kanaler, du har valgt at podcasten skal markedsføre på. Vi kan anbefale at sende et udkast til et billede og tekst, den medvirkende kan poste samt en liste over hvilke personer, som skal tagges i opslaget. Gør det så nemt for den medvirkende som muligt, men skriv også, at hun/han gerne må lave sin egen content, hvis de hellere vil det. På den måde giver du din medvirkende flere muligheder, hvor de så kan vælge, hvad de føler sig mest tilpas med.

  Hvad for noget content, kan jeg lave?

  Kreativitet er nøglen til god content. Her kan du få eksperimenteret, og få lov til at tænke ud af boksen. Meen alligevel er det altid godt at have for øje, hvem du laver content til. Vi har samlet nogle idéer til, hvilke former for content du kan lave til at markedsføre din podcast.

  • Tekst og billede.

  Det klassiske opslag, hvor du poster et billede fx af podcastens hovedperson, i studiet under optagelsen fx, sammen med en tekst, der fortæller om din podcast. Du kan pimpe opslaget op ved at lave en ”karrusel” post, altså en billedserie til teksten.

  • Selfie-video

  En video hvor du enten optager dig selv, og fortæller om din podcast eller evt. en video du har optaget, mens du har været ude og optage. Du kan også få podcastens hovedperson til at lave en lille selfie-video, hvor hun/han fortæller sin historie kort.

  Audiogram

  Audiogram er en kombination af visuel kunst, et lydklip og en transskription af lydklippet. Du vælger en lille del fra din podcast, omkring 30 sekunder, som gør lytteren nysgerrig. Herefter laver du en video, eller finder et billede, fx podcastens cover, der fungerer som det visuelle i audiogrammet. Næste skridt er at merge det med lydklippet og transskriptionen af lydklippet. Du kan benytte forskellige hjemmesider til at lave dit audiogram.

  Musikvideo til podcast.

  Du vælger et lydklip fra din podcast eller laver en trailer, der højest er 2-3 minutter lang. Til lydklippet laver du en ”musikvideo”, hvor du altså med fx stemningsbilleder eller en video af den medvirkende forsøger at billedliggøre lyden.

  Feed-snippet

  Feed-snippet er især kendt fra USA. Det er et kort lydklip på omkring 30 sekunder fra din podcast eller om din podcast, som indgår som en del af en anden podcast. Det er altså reklamme for din podcast, i en anden podcast, hvor du så kan tilbyde det samme i din podcast.

  Share for share

  Lav en aftale med en af dine yndlings podcaster om at anbefale hinandens podcast. I kan også feature hinandens episoder i jeres podcasts. Altså at du spiller en af dine yndlings podcasters-episoder i din podcast, og hun/han gør det samme. På denne måde kan du få et nyt publikum, og derfor giver det også bedst mening, at lave et samarbejde med en podcaster, som bevæger sig inde for det samme felt som dig.

  Video podcast

  Optage video mens du laver interviewet. Det kan du poste med en transskription af klippet.

  Anmeldelser

  Få aviser, dagblade, tv-shows, podcast der anmelder andre podcasts til at anmelde din episode. Forsøg at få mediefolk til at få øjnene op for din podcast, så de kan lave content om den, du kan bruge.

  HUSK! Call to Action (Cta)

  Når du markedsfører din podcast på forskellige kanaler, er det vigtig at huske CTA. Her har du to forslag til, hvad du kan afslutte dit opslag med.

  1. Er du nysgerrig, så giv podcasten et lyt.
  2. PS har du ikke tid lige nu, så følg linket og abonner og lyt, når du har lyst.

  *PS virker!

  Hvilke dage skal jeg promovere mit content?

  Vi har lavet to forskellige modeller ud fra egne erfaringer for, hvilke dage du får mest ud af at poste dit content.

  Din podcast er udgivet, og du skal vælge dage at lave content til. Vælg en af disse modeller (dag 1, er den dag du offentligøre din podcast:

  Model 1: Dag 1, 2 og 5. – Denne model anbefales hvis du laver en ugentlig podcsat, da du gør lyttere opmærksomme på podcasten gennem hele ugen.

  Model 2: Dag 1, 2 og 3. Disse dage er uden tvivl der din podcast får flest lytninger. Promover disse dage hvis du ikke har en skemalagt podcast, men blot udkommer når du vil

  Det er de dage, hvor du fanger de fleste af dine fremtidige lyttere.

  Husk at evaluere din promovering

  Det er vigtigt at evaluere din markedsføringsstrategi. Er du kommet i mål med, hvad du ville opnå? Og er du kommet ud til din målgruppe? Det er blandt andet nogle af de ting, du kan evaluere på, så du kan justere din markedsføringsstrategi og prøve nye metoder af.

  Vi håber, at du kan bruge vores råd. Hvis du har flere spørgsmål eller eftersøger en mere dybdeborende vejledning, så tøv ikke med at kontakte os til en uforpligtende snak.

   
  Nu er din podcast ude, og det er tid til at interagerer med dine lyttere. Læs her hvorfor det er vigtigt med anmeldelser, vurderinger og kommentarer HER.

  hearHEAR 

  Lydens Hus
  Gammel Kongevej 11-13, 4. sal
  1610 København K
  DK
  Tel.: +45 42 95 20 35
  CVR: 33 22 63 22
  Email: anders@hearhear.nu