Spring til indhold

Den gode pitch er grundlaget for gode podcasts

  Den gode pitch

  Hvordan ved man egentlig om man har fået en genial idé til en podcast? Og hvordan sælger man den til andre? I denne artikel gennemgår vi alle elementerne en god pitch skal indeholde. Artiklen tager udgangspunkt i podcasten, Gimlet Academy’s første afsnit: Great pitches make great episodes – klik for at lytte til Gimlet Academy

  Alle episoder og podcasts stammer fra en idé, som man også kan kalde for en pitch. Det er i bund og grund første gang du siger, ”jeg vil gerne fortælle denne historie eller interviewe denne person og her er hvorfor”.

  Hele grundlaget for dit produkt ligger i pitchen, så derfor må du ikke undervurdere den. På mange måder, minder et pitch om en vinkel og der er særligt tre elementer, som er vigtige at have med i sin pitch.

  Hvorfor?

  Hvorfor er det første spørgsmål, som skal besvares i din pitch. Folk har brug for en grund til at lytte til din historie, og det er vigtigt at du kan svare dem. 

  Hvorfor er din historie interessant? 

  Hvorfor skulle jeg gide at bruge min tid, på at høre din fortælling?

  Lad os sige, at du gerne vil lave en podcast om NGO’ers arbejde i Ulande. Det er helt klart vigtigt for samfundet og for folk at høre om, men din historie skal også være underholdende og skarpt vinklet, før den bliver medrivende for andre. 

  Rigtig mange pitches fokuserer for lidt på underholdning elementet og for meget på det informative. En god historie har en blanding af begge, og det er altså ikke nok at din historie er ”vigtig at fortælle”.  

  Karakter

  Når du kan svare på hvorfor din historie er interessant, er det næste step at se på karakteren. En god karakter er altid betydelig, men særligt inden for lyd. Uden en karakter, har du ikke nogen at snakke med, og så kan din podcast hurtigt blive kedelig. Husk derfor at finde en person at tale med, der kan bidrage med noget interessant til din fortælling. 

  Detaljer

  Glem ikke detaljerne i din pitch, det er dette som gør din vinkel tydelig. Du kan med fordel stille dig selv hv-spørgsmål, og dermed skærpe vinklen. 

  Hvad sker der når man ikke har en vinkel?

  Glemmer eller overser du de ovenstående tre elementer, kan du risikere at overse den gode historie. Det kan f.eks. være ved at stille de forkerte spørgsmål til de medvirkende, som frembringer kedelige og forudsete svar. På den måde er din pitch essentielt for din episode og den styrer i hvilken retning historien går i.

  Generelle fejl

  En generel fejl, folk begår når de skal pitche, er at de vælger en historie der egentlig ikke interesserer dem, men nærmere passer ind i et billede de har af, hvad andre vil finde interessant. Hvis du dybt inde ikke synes den historie du er i gang med, er spændende, så kan du heller ikke forvente at dine modtagere gider høre den. 

  Husk derfor altid, at følge din mavefornemmelse og mærk efter om du egentlig selv ville gide at lytte til historien. Hvis du oprigtig selv synes at din idé er vildt fed, så er der ofte også andre som vil synes det. Og husk at følge de tre elementer der skal til for at lave en god pitch.