Spring til indhold

Søgen efter den perfekte kilde

  Den perfekte kilde

  Måske står du med en rigtig god historie til din podcast, men du mangler den helt rigtige kilde til at udtale sig. Hvordan finder man en engagerede person til at medvirke? Det gennemgår vi i denne artikel, som tager udgangspunkt i Gimlet Academy’s andet afsnit: The Search for Engaging Voices – klik for at lytte til Gimlet Academy

  Der er to måder du kan udvælge kilder, det som Gimlet Academy kalder for en booking. Den første type er en individuel booking og den anden type er en kategorisk booking. 

  Den individuelle booking

  Du kan bruge denne metode til at finde individuelle kilder, det kan f.eks. være en forfatter, en musiker eller andet. I bund og grund er en individuel kilde, en person som du på forhånd ved at du gerne vil have til at deltage, du mangler blot at finde og kontakte personen. 

  I nogle tilfælde kan det være nemt at få fat i din tiltænkte person, er det f.eks. en forfatter som lige har udgivet en ny bog? Så er han eller hun muligvis nem at få til at tale om sin udgivelse. Andre gange, kan du have udset dig en kilde, som er rigtig svært tilgængelig. Følgende er hvad du kan gøre, i sådan en situation.

  Kreative metoder 

  Du har måske researchet din kilde, og har ikke kunnet finde frem til en e-mail, booking agent, manager eller lign. Prøv at se om der ikke er andre, kreative måder hvorpå du kan opsøge kilden. Det kan f.eks. være gennem sociale medier, kig rundt i diverse facebookgrupper, profiler, send en besked over Instagram eller skriv en kommentar til et billede eller post.  

  Hvilket sprog skal du bruge?

  Du har måske fundet din kilde på Instagram og tiden er inde til at du skal kontakte vedkommende. Det svære her kan være at skrive en besked med de vigtigste informationer omkring hvem du er og hvorfor du kontakter kilden, samtidig med at du efterlader et godt førstehåndsindtryk. 

  Der er ikke nogen opskrift på hvordan en besked skal stykkes sammen, men det er en god idé at bruge et sprog som både du og kilden er komfortable med. Skriver du over Instagram, er en uformel tone måske meget passende. Lad gerne din person skinne igennem, så du skaber en mindre distance mellem jer. 

  Det er en god idé at afslutte din besked med noget a la, ”Er det her det rigtige sted at snakke om det?”. På den måde giver du kilden mulighed for at tage samtalen et andet sted hen, det kan være at hun giver dig sit nummer eller e-mail. Vigtigst af alt er, at du husker at være høflig og respektfuld overfor din kilde. 

  Smed mens jernet er varmt

  Når du langt om længe har din kilde på krogen, så sørg for at få interviewet gennemført så hurtigt som muligt. Det kan ske, at det tager op til flere uger eller måneder at komme i kontakt med den helt rigtige person, og det ville være ærgerligt hvis alt det hårde arbejde gik til spilde. Sørg derfor for at være forberedt når din kilde takker ja, og brug ikke for lang tid på at finde det rigtige studie eller tidspunkt. Det kan ske at kilder hopper fra efter at, de har sagt ja til at deltage. 

  Den kategoriske booking

  Denne metode kan du med fordel bruge, når du skal finde den helt rigtige person til at udtale sig, ud af mange. Det kan f.eks. være at du skal lave en episode der omhandler klimakrisen eller tøjindustrien og du skal have fat i en ekspert. Med andre ord, skal du have fat i én ud af en hel kategori af mennesker. Hvordan vælger du den bedste ekspert? 

  Research

  Det første du kan gøre, er at researche dit emne. F.eks. kan du google ”Klimakrisen i DK”, og derefter læse de første 10-15 artikler, der kommer frem. Se efter personer der har udtalt sig om emnet, der står ud. Det kan være at de virker lidt fjollede eller forklarer fænomener på en særlig håndgribelig måde. Det skal være en som ikke er for informativ eller tør. 

  Kontakt eksperten

  Som oftest vil personer der udtaler sig i medierne gå igen, det er den type kilde, du i sidste ende gerne vil undgå. Alligevel kontakter du en eller flere af de kilder, som du fandt mest iøjnefaldende under din research. Spørg om de kender andre i branchen, der enten er innovative, grænsesøgende eller nogen som skaber debat i miljøet. Det kan ovenikøbet være en, som andre eksperter kigger skævt til. Målet er at udvide din cirkel af potentielle kilder. 

  Du kan også sige direkte til vedkommende, hvad du er på udkig efter f.eks., ”jeg skal bruge en ekspert, som er en god historiefortæller”. Som oftest hopper folk hurtigt med på din søgen og vil gerne være behjælpelige.

  Din potentielle kilde

  Nu hvor eksperten har sendt dig videre til et par potentielle kilder, kontakter du dem. En god idé er at ringe, efterlade en besked og derefter sende en opfølgende mail, hvor du skriver hvem du er, hvorfor du har ringet og hvor lang tid dine spørgsmål vil tage at besvare. 

  I Gimlet Academy skriver de som udgangspunkt at samtalen vil tage ca. 5-10 minutter. Hvis vedkommende takker ja til at deltage, så husk at informere når de 10 minutter er gået, og spørg om du må bruge mere af personens tid. På den måde viser du, at du overholder dine aftaler. Folk er ofte glade for at tale længere. 

  Den rette kilde

  Når du har talt med dem du skulle, så skal du vælge hvilken kilde der er bedst. Her skal du mærke efter indeni. Hvem var mest karismatisk? Hvem fik din hjerne til at vandre mindst? Hvem sagde det mest kloge eller overraskende? Hvis du hæfter dig ved en persons ord, vil dine lytter højst sandsynligt også gøre det. Du vil som oftest kunne fornemme, hvem der er en god historiefortæller. Derfor er det bedste du kan gøre her, at gå med din mavefornemmelse. 

  En ekstra e-mail eller telefonopkald kan gøre en verden til forskel og uden en god kilde, har du ikke et godt interview til din podcast. Derfor er denne proces særlig vigtig, selvom den kan være svær.

  Husk derfor at have det sjovt undervejs, og forsøg ikke at stresse dig gennem processen.

   

  Fortsæt til Hvordan laver du en god historie.