Spring til indhold

Hvordan laver du en god historie

  Den gode historie i podcast

  I denne artikel dykker vi ned i hvad det vil sige at lave en god historie. Hvilke elementer skal den indeholde for at fængsle lytterne? Endnu en gang har vi taget udgangspunkt i Gimlet Academys podcast. Afsnit tre: Now THAT’S good tape, handler om, hvordan man bruger storytelling i sin podcast – klik for at lytte til Gimlet Academy

  Der er to elementer som er vigtige, når du skal skabe en medrivende fortælling. Først og fremmest er der selve historien og dens opbygning og derudover er der elementet af følelser. 

  Historien

  En historie er fundamentet for alle podcasts uanset genre. Bygger du din historie korrekt, kan den have stor indflydelse på dine lyttere. 

  Rækkefølge af handlinger

  Den første byggeklods i din historie er en rækkefølge af handlinger. 

  F.eks., ”Jeg stod op i morges og så kiggede jeg ud ad vinduet, hvor jeg så noget…”. 

  Allerede nu har man lyst til at vide hvad der var udenfor vinduet, fordi vi automatisk får lyst til at høre den næste handling. Men vi skal heller ikke trække den for langt, en opremsning af handlinger er ikke en god historie i sig selv, hvilket leder os videre til næste punkt. 

  En pointe

  En god fortælling leder til en pointe. Pointen kan komme i alle former, det kan være en åbenbaring, noget sjovt, seriøst, rørende osv. Det eneste krav til pointen er, at alle handlingerne leder hen til pointen. 

  Detaljer

  Detaljer i din fortælling er essentielle, da det er dem, der gør historien levende. Lyd er et ekstremt visuelt medie, fordi man kan se fortællingen for sig, imens man lytter. Jo mere præcise og livagtige detaljer du kan inddrage i din historie, jo bedre. 

  Dialog er et rigtig godt virkemiddel til at få lytteren til at visualisere en scene for sig. Hvordan så personen ud imens hun sagde det, hvordan blev det sagt, sukkede personen f.eks imens? Alle disse detaljer er med til at gøre scenen endnu mere visuel. 

  En refleksion

  Sidst men ikke mindst, skal din historie indeholde et følelsesmoment eller en refleksion. Det kan f.eks. være svar på følgende spørgsmål. Hvordan fik det dig til at føle? Hvordan påvirkede situationen dig? Hvad tænkte du om det? Hvordan har du det i dag, med det der skete? Dette skaber den nødvendige forløsning på historien.

  Det var alle elementerne der skal til for at bygge en god historie. En sidste ting som er vigtig at have med, er følelser. Det kigger vi nærmere på nu.

  Autentiske følelser

  Når en person er påvirket af sine følelser, eller taler om et emne der berører personen på den ene eller anden måde, så kan man høre det i stemmen. Det er derfor ikke nødvendigt med en rækkefølge af handlinger eller levende detaljer. Bare ved at høre stemmen, kan lytteren mærke følelsen. 

  Det kan f.eks. være at du optager dig selv fortælle din ven en joke, reaktionen vil være autentisk og det ville kunne mærkes på lytteren. Og der er mange forskellige slags følelser derude. Det kan også være at nogen fortæller om en tragisk hændelse, et vredesudbrud eller lign. I bund og grund handler dette element, om at fange dine kilders autentiske følelser på bånd, da det skaber en særlig relation til lytterne. Er en person nervøs og stemmen dirrer, kan du nærmest mærke nervøsiteten på egen krop. Det skaber en nærhed mellem lytteren og fortælleren, som gør din historie spændende. 

  Hvad skal du huske? 

  Når du bygger en historie op så husk at inddrage: en rækkefølge af handlinger, der leder til en pointe. Gode detaljer, dialog og en forløsning i form af refleksion. Sidst men ikke mindst skal du huske at lægge mærke til de autentiske følelser.

  Prøv at lægge mærke til hvordan disse elementer går igen alle steder, hvor der fortælles historier.

   

  Fortsæt til Sådan formidler du komplicerede historier i din podcast