Spring til indhold

Sådan laver du en forretningsplan til din podcast!

  forretningsplan, podcast

  Hvis du gerne vil behandle din podcast som en virksomhed, er det vigtigt at lave en podcast-forretningsplan. Dette dokument er en nøgleressource; en køreplan, der vil sætte din podcast op til succes – også selvom du ikke planlægger at gøre den til et medieimperium.

  Mange podcastere dykker ned i det, uden at bekymre sig om en forretningsplan, men vi anbefaler på det kraftigste at bruge et par minutter på at sætte din plan på papir. Det behøver ikke at være perfekt, men der burde eksistere som et dokument et sted, du kan vende tilbage til.

  I denne artikel forklarer vi, hvorfor en forretningsplan er vigtig, og så viser vi dig, hvordan du skriver din egen podcast-forretningsplan.

  Hvorfor du har brug for en podcast-forretningsplan?
  Før vi kommer til de praktiske trin i at designe din podcast-forretningsplan, lad os da tale om, hvorfor du skal skrive en. Du undrer dig måske over, hvorfor det overhovedet er nødvendigt?

  Det hjælper dig med at forstå, hvad du laver
  En podcast-forretningsplan er en mulighed for at sætte alle dine ideer og opgaver ned på papir. Det hjælper dig med at forstå, hvad der skal gøres, før du dykker ned i projektet. I sidste ende forbedrer det din effektivitet og sandsynligheden for, at du vil følge op på dine podcastdrømme.

  Det øger dine chancer for succes
  Ligesom du ikke ville tage på køreferie uden et kort, øger en plan for dit podcasting-eventyr chancen for at få succes. Det vigtigste er, at en plan hjælper dig med at identificere, hvordan succes ser ud, så du kan holde øje med hvordan det går for din podcast. 

  Det hjælper dig med at ansætte nye teammedlemmer
  Hvis du på noget tidspunkt har til hensigt at rekruttere flere mennesker til din podcast, vil en podcast-forretningsplan forsikre dem om, at du tager podcasten seriøst. Det vil også hjælpe dem til at forstå din langsigtede plan, så de kan træffe en god beslutning om at slutte sig til dig. 

  Sådan skriver du en forretningsplan for podcast
  At skrive en podcast-forretningsplan er ikke meget anderledes end at lave en traditionel forretningsplan. Du behøver ikke at skrive en 50-siders bog eller et diasshow. Faktisk vil det sandsynligvis bremse dig, hvis du går for meget i dybden,, så skriv bare et par sætninger eller punkter ned for hvert af de følgende afsnit. Du kan altid uddybe og revidere din plan i fremtiden.

  Lad os gennemgå de grundlæggende sektioner af en podcast-forretningsplan. Din plan har helt sikkert brug for de følgende komponenter, men du har muligvis brug for andre afhængigt af din podcast.

  Podcast oversigt
  Den første del af din podcast-forretningsplan er ret enkel: et hurtigt overblik over din podcast, og hvordan du vil præsentere den. Angiv værterne, producenterne og alle andre, der er involveret. Hvis du har en mission statement eller værdierklæring, så tilføj også det. 

  Desuden er dette et godt sted at inkludere nogle mål for din podcast.. Hvad håber du at opnå? Hvor mange lyttere har du tænkt dig at fange og hvornår? Er der nogle særlige gæster, du håber vil deltage?

  Som vi skrev tidligere, behøver du ikke gå i detaljer – skitsér blot hovedpunkterne.

  Din specifikke niche
  Det er en god idé at inkludere nogle noter om det rum, din podcast hører til.. For eksempel, hvis du planlægger at lave en podcast om fodbold, hvilke andre shows er populære i fodboldnichen? Hvordan vil dit show være ens, og hvordan vil du differentiere dig?

  Budget/udgifter
  Selvom det er muligt at lave en podcast uden at bruge en krone, anbefaler vi at bruge lidt på professionelt værktøjer, såsom hovedtelefoner og en podcastmikrofon. Lav en grundlæggende liste over alt podcast-udstyr, værktøjer eller tjenester, du har brug for, og hvor meget det vil koste. 

  Podcaststudie
  “Podcaststudie” er måske lidt for generøst, men du skal overveje, hvor du vil optage dine episoder. Dette er vigtigt, fordi din podcast i høj grad er afhængig af kvaliteten af dine optagelser, især hvis du ikke har meget erfaring med redigering. Skriv nogle noter om hvor du vil optage, og hvad du skal købe for at gøre det til et effektivt podcaststudie.

  Udgivelse af tidsplan/arbejdsgang
  Brug denne sektion af din podcast-forretningsplan til at beskrive din specifikke arbejdsgang. Hvor ofte vil du udgive afsnit? Hvilket format vil du bruge? Vil du lave sæsoner eller udgive løbende?

  Det er også en god mulighed for at overveje, hvordan personerne på dit team (hvis nogen) vil bidrage til arbejdsgangen. Hvem er for eksempel ansvarlig for at udgive episoden, når den er færdig? Hvem vil distribuere dine marketingaktiviteter, såsom opslag på sociale medier og e-mails?

  Målgruppe
  Din podcast er ikke for alle, så det er vigtigt at definere den specifikke målgruppe. At forstå, hvem der vil lytte til dit show, vil hjælpe dig med at finde dem senere. Brug lidt tid på at udføre en lille markedsundersøgelse. Hvad vil lyttere have i det podcastindhold? Hvad vil få dem til at være begejstrede for din podcast? Hvilken slags problemer har de? Brug et par minutter på at sammensætte en profil til din ideelle lytter. 

  Det er okay, hvis du endnu ikke har mange oplysninger til dette afsnit. Du ved måske ikke særligt meget om din målgruppe endnu. Du bør dog vende tilbage til denne sektion i fremtiden og opdatere den, efterhånden som du lærer mere om dine lyttere.

  Markedsstrategi
  I denne sektion af din podcast-forretningsplan kan du skitsere din promoveringsstrategi for din podcast.. Hvordan får du lyttere? Hvordan vil du holde dem engageret? Hvordan vil du opfordre dem til at fortælle deres venner om din podcast?

  Vigtigst af alt, sørg for at notere de handlingsrettede skridt du vil tage hver dag, uge og måned for at promovere din podcast.

  Din podcast-forretningsplan er et levende dokument
  Der er mange andre ting der skal gøres når man startet en podcast, så det kan virke som en kedelig, unødvendig opgave at lave en podcast-forretningsplan. Det er ikke sjovt, det føles som arbejde. Men, du skal tænke på din forretningsplan som et startpunkt for din podcast. Brug planen som guide, når du skal tage beslutninger relateret til din podcast.

  Som vi har nævnt ovenfor, behøver du ikke at overkomplicere denne plan. Keep it simple. Dokumentet er hovedsageligt til dig selv, det er få andre, der nogensinde læse den.

  Men vigtigst af alt, vend tilbage til dokumentet med få måneders mellemrum – eller mindst en gang om året – og opdater det baseret på din podcasts fremskridt. Lad din podcast-forretningsplan være et levende dokument, der udvikler sig med din podcast. Planen skal dog altid være et stykke foran, så du har noget, der guider din vækst.

  Har du lavet en podcast-forretningsplan for din podcast? Hvad var din oplevelse?

  Læs også Få flere lyttere med en god logline eller Promover din podcast – Hvordan gør du?